İşverenlere sağlanan en avantajlı, faydalanması en kolay teşviklerin başında MEB ustalık telafi programı teşviki gelmektedir.

Kişi Başı Aylık (Asgari Ücretin Yarısı) 2.750,17 TL Nakdi Destek Alınması. Bu program kapsamında bir kişi için toplam (6,5 Ay* 2.750) 17.785 TL nakdi destek alınması mümkündür.

Ustalık Telafi Programı (UTP) Nedir?

       21.04.2022 tarihi itibariyle duyurusu yapılan ve uygulamaya başlanan Ustalık Telafi Programı, işçi deneyimi deneyimini artırma ve program sonucu ustalık belgesini elde etmeyi sağlayan bir programdır. Ustalık Telafi Programları, sektör iş birliğine göre. Yürütücü ve sorumlu kurum Millî Eğitim Bakanlığı’dır.

       Bakanlığa bağlı mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarında uygulanmak üzere 33 alan 183 dalda Mesleki Eğitim Merkezi Telafi Çerçeve Öğretim Programları” hazırlanmıştır. Bu alan ve dallarla ilgili aşağıdaki kaynak bölümündeki link den ulaşabilirsiniz.

       Amaç da; iş yerindeki pratik öğrenmenin pekiştirilmesi ve akabinde yapılacak sınavda başarılı olanlara ustalık belgesi verilmesidir.

       Bu belge ile MYK Belgesi alma zorunluluğu da ortadan kalkmaktadır. MYK belgesinin 5 yıl geçerlilik süresi ulunmasına rağmen ustalık belgesi süre kısıtı olmaksızın ömür boyu geçerlidir.

Mesleki Eğitim Süresince tüm İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Sigorta Primlerini Kim Karşılayacak?

       Mesleki Eğitim Merkezi (MEM) eğitimleri süresince öğrencilerin sigorta primleri (iş kazası ve meslek hastalığı) MEM tarafından karşılanacaktır.

İşletmeler, Usta Öğretici Görevlendirmek Zorunda mı?

       Orta Kurumları Yönetmeliği’nin genel esasları koruyucuları, öğrencilerin beceri eğitiminden sorumlu olmak üzere ustalık veya endüstriyel yeterliğe sahip ve iş pedagojisi görmüş eğitim yeterli miktarda ve nitelikli usta öğretici veya öğretilen kişisel görevlendirme ile öğretim.

Ustalık Telafi Programları, İşletmelere ve Katılımcılara Nasıl Bir Avantaj Sağlıyor?

       Ustalık telafi programlarının en önemli avantajı, konu hayat öğrenme boyu anlayışını desteklemesidir. Gereken genç kuşaklar tarafından de yetişkinlerin hayatları boyunca çalıştırmaya başlamakta ancak kazanılan sertifikalar sadece resmi eğitim aşamalarından alınan belgelerle görünür hale gelmektedir. Ustalık belgesi alma fırsatı sağlayan bu programlar eğitim hayatını yeniden dahili olabilme fırsatı sunuyor.

       Programın eğitim içeriğinin tamamı işletmelerde yapılacaktır. Çalışanların
işlerinin aksaması söz konusu değildir.

Eğitim süresince işverenin hesabına her çalışan için aylık bazda net asgari ücretin yarısı (2.750,17 TL) nakdi destek sağlanmaktadır.

       Bakanlığımıza bağlı mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarında uygulanmak üzere ilgi (c) Kurul Kararı ile uygulama konulan Mesleki Eğitim Merkezi Telafi Çerçeve Öğretim Programlarında eğitim öğretim faaliyetleri aşağıda belirtilen hususlar doğrultusunda yapılacaktır.

      Buna göre;

  1. Bu programlardan hangi yılda mezun olduklarına bakılmaksızın istemeleri halinde tüm lise ve üniversite mezunları yararlanabileceklerdir.
  2. Programın süresi ilgili alan/dalın çerçeve öğretim programında belirtilen süre kadar olup enfazla 27 hafta olarak uygulanacaktır.
  3. Programın eğitim içeriğinin tamamı işletmelerde yapılacaktır.
  4. Eğitime bir işletme ile sözleşme yapılması akabinde başlanacaktır.
  5. Eğitim süresince öğrencilerin sigorta primleri ile işletmelere Devlet katkısı ödemesiyapılacaktır.
  6. Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik ve ÖlçmeDeğerlendirme İşlemleri İle İlgili Usul Ve Esaslara İlişkin Yönerge hükümlerine göre yapılanustalık beceri sınavına, eğitimlerini tamamladıkları tarih itibariyle açılacak ilk sınavdöneminde alınabileceklerdir.
  7. Eğitim sonunda başarılı olanlara Ustalık Belgesi düzenlenecektir.
  8. Öğrenciler, e-Meşem sistemi “Ön Kayıt” ekranındaki “Kapsam” bölümünden “Ustalık Telafi”sekmesi seçilerek kaydedilecektir.
  9. Uygulamaya ilişkin diğer hususlar “Telafi Çerçeve Öğretim Programının Uygulanmasına İlişkin Açıklamalar” baslığı altında yer almaktadır.

Finansal Getirileri

Çalışan SayısıProgram SüresiToplam Destek Tutarı
1006.5 Ay 1.787.500,00
2006.5 Ay 3.575.000,00
5006.5 Ay 8.937.500,00
1.0006.5 Ay17.875.000,00

Kaynak


1- Mesleki Eğitim Merkezi Telafi Çerçeve Öğretim Programlarına Yeni Alanların Eklenmesi – Talim ve Terbiye Kurulu Kararı 24/06/2022 tarih ve 2022-45 Sayılı Kararına ulaşmak için tıklayınız…

2- Talim ve Terbiye Kurulunun 02/09/2021 tarih ve 34 Sayılı Kararı ile kabul edilen Mesleki Eğitim Merkezi Telafi Çerçeve Öğretim Programları ve eklerini indirmek için tıklayınız…

3- 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu

4- İzmir Ticaret Odası Duyurusu, Ustalık Telafi Programına Yeni Meslekler Eklendi